Bewoners van het Brabantse dorp Berkel-Enschot hebben in de afgelopen periode met eigen ogen gezien dat het straatmakersbeeld is veranderd. De straatmakers van Wim Ketelaars Bestratingen uit Moergestel werden tijdens hun werkzaamheden ‘vergezeld’ door de knalgroene Tiger-Stone. Deze zes meter brede machine werd ingezet om de twee ventwegen van de Bosscheweg van hoogstaand straatwerk te voorzien.
Directeur Wim Ketelaars vertelt dat het straatwerk bijzonder is door de combinatie van mechanisch straten en het hergebruik van hardgebakken klinkerkeien. Dagelijks werkten vijf medewerkers met de bestratingsmachine aan dit project. In totaal werd 25.000 m2 bestraat en de werkzaamheden zijn inmiddels afgerond. We legden gemiddeld zo'n 250 meter per dag en zorgden ervoor dat de klinkerkeien strak aangelegd en ingesloten lagen tussen de trottoirbanden. Tegelijkertijd stonden de klinkerkeien in contrast met de geasfalteerde hoofdrijbaan en gaven zij de Bosscheweg een provinciale uitstraling.
Het groot onderhoud aan een deel van de Bosscheweg, in totaal ruim vijf kilometer aan parallelwegen, gebeurde in opdracht van de gemeente Tilburg. Mechanisch straten was een vereiste. Ketelaars: De gemeente Tilburg is een voorbeeld en verdient een pluim dat zij mechanisch straten verplicht stelde voor deze opdracht. Het werken met een bestratingsmachine kent niet alleen arbo-voordelen, maar de machine is ook door iedereen te bedienen. Hierdoor kunnen wij ook minder ervaren straatmakers inzetten, zonder dat dit ten koste van de kwaliteit gaat. De straatmaker legt handmatig de stenen in het gewenste verband op de machine. Alles wat de straatmaker op de knieën deed, kan hij tegenwoordig bijna allemaal staand doen. De randafwerking wordt direct meegelegd. Er blijven altijd plekken over waar je niet met de machine bijkomt en hiervoor wordt overgegaan op het straten met de hamer. Hoe vaker wij voor vergelijkbare opdrachten, zoals de Bosscheweg ingeschakeld worden, hoe sneller de investering in de bestratingsmachine terugverdiend is.