Het Bokashi proces: een nieuwe stap in de richting van een duurzamere bedrijfsvoering

Het Bokashi proces: een nieuwe stap in de richting van een duurzamere bedrijfsvoering

W. Ketelaars Bestratingen & Groenvoorzieningen is onlangs gestart met een nieuwe manier om blad- en groenafval te verwerken tot bodemverbeteraar. Een techniek die steeds meer in opkomst is, is de Bokashi methode. De Bokashi methode is het fermenteren van organisch materiaal met behulp van effectieve micro-organismen.
Wim Ketelaars: “We zijn voortdurend op zoek om onze bedrijfsvoering duurzamer te maken. De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor een alternatieve manier van het verwerken van blad- en groenafval.
Recent hoorde ik van de Bokashi methode, een soort composteren, maar toch anders. Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt toen ik hoorde dat er bijna geen CO2 uitstoot plaatsvindt bij het Bokashi proces. Een belangrijk verschil dus met composteren.
Bij deze methode worden waardevolle componenten zoals organische stof, koolstof en energie behouden, terwijl deze tijdens het composteren grotendeels verdwijnen.
Een van de grote voordelen hiervan is dat er dus nauwelijks Co2 uitstoot is en er meer energie in het materiaal blijft ter stimulering van het bodemleven.
Een techniek die goed past binnen het kader van de Co2 Prestatieladder niveau 5 waarin het onze ambitie is om de Co2 uitstoot binnen ons bedrijf en in de keten te verminderen.
Hiermee hopen wij weer een stap in de goede richting te zetten wat betreft duurzaamheid en hopen tevens dat blijkt dat deze methode in de praktijk goed toepasbaar is binnen ons bedrijf”

Bokashi proces
Al het blad- en groenafval wordt verzameld en naar ons depot aan de Heuvelstraat gebracht. Daar wordt het klein gemaakt dmv van een schredder en hierna afgezeefd om een goed eindproduct te verkrijgen van constant kwaliteit.
Vervolgens wordt het materiaal gemengd met grondstoffen (kalk, kleimineralen en bacteriën) en luchtdicht afgedekt. Na 6-8 weken luchtdicht gelegen te hebben, is de Bokashi gereed voor gebruik. De Bokashi kan verdeeld worden over bijvoorbeeld landbouwgronden, tuinen en plantsoenen. 
Kijk hier voor filmpje: Bokashi methode